Sâmbăta, 27 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Procopie Decapolitul. Acesta s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Motiv pentru care a fost arestat și torturat.
Sfântul Procopie Decapolitul, după cum arată și numele său, era din părțile Decapolei, regiune situata lângă Marii Galileii. Încă de tânăr a îmbrățișat viața monahală. Sfântul Procopie s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul.
Din acest motiv, Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viața sihastrească, unde a trăit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Tot astăzi este prăznuit și Sfântul Talaleu, sirian de origine. Acesta a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir.
În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferință. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.
Tot astăzi se face pomenirea:
– Sfântului Leandru de Sevilla;
– Sfântului mucenic Ghelasie;
– Preacuviosului Stefan;
– Sfântului mucenic Nisiu;
– Cuvioșilor Asclipiu și Iacob;
– Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
– Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
Maine, 28 februarie, se face pomenirea Cuvioșilor Părinți Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.